Naturvin till folket!
Vår vinkällare har vi fyllt med allsköns naturviner – från Österlen, via Jura och ända ner från Granada!
Varför naturviner? Konventionella viner odlas med bekämpningsmedel, smakdesignas med fabriksjäst och förses med olika industritillsatser som aldrig deklareras på flaskan. Motsatsen till detta kallas kort och gott naturvin. Ett ganska nytt begrepp i vinvärlden, och man kan tro att naturvin är detsamma som ekologiskt vin. Och visst är naturvin uteslutande ekologiska, men de saknar ofta den certifierande stämpeln. En stämpel som för många små vinbönder är en alltför stor utgift. Utöver att odla ekologiskt/biodynamiskt så uppfyller naturligt vin också följande kriterier - till skillnad från majoriteten av övrigt vin som säljs som ekologiskt:
Jäsningen sker spontant med naturligt förekommande jäst, utan tillsats av industrijäst.
Produceras i små kvantiteter, med handplockade druvor och av hängivna odlare!
Manipuleras inte med tillsatser såsom socker eller vinsyra.
Ingen förändring av graden vatten/alkohol för att öka koncentrationen.
Resultatet blir väldigt roliga och ibland annorlunda viner. Viner som vi och många andra blivit förälskade i!